Opleiding: Industriƫle wetenschappen Elektrotechniek
Afstudeerrichting: Automatisering
Studieniveau: Master - HO
 
Studiegebied: Industriƫle wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek, Wiskunde-cijferwerk,
Schoolvakken SO: Elektriciteit, Elektromechanica, Elektronica, Informatica, Natuurwetenschappen, Wiskunde,
 
 
Klemtonen
 

UGent Campus Gent
De master bouwt verder op de bachelor in de industriële wetenschappen: elektromechanica. Je leert met elektromechanica en toegepaste analoge en digitale technieken alle automatiseringsproblemen oplossen. Je leert computernetwerken gebruiken om informatiestromen tussen processen mogelijk te maken en je automatiseert industriële processen via het internet. Dankzij de opleiding in programmeerbare logische controllers kun je automatisering integreren tot op detailniveau.
Aan de hand van simulatieapparatuur, computersimulatieprogramma’s en een uitgebreid assortiment meetinstrumenten en datacommunicatieapparatuur leer je hoe je productieprocessen organiseert en realiseert. Je ervaart de samenwerking van technische software met praktische hardware. De masterproef vormt de brug tussen het onderwijs en een job als ingenieur en omvat een technisch-wetenschappelijke opdracht die verband houdt met de gekozen specialisatie.


UGent Campus Kortrijk
Deze afstudeerrichting is de uitdaging voor iedereen die interesse heeft in het ontwerp van elektromechanische systemen en de bijhorende besturing. Van een automatische poort over een volautomatisch magazijn tot robotgestuurde productielijnen, automatisering zit overal in ons dagelijks leven. 
Bij automatisering leer je een goed uitgebouwde technologie combineren met de software die instaat voor de besturing ervan. Automatisering is vandaag een heel ruim begrip: camerasystemen worden ingezet om producten te identificeren en via barcodes of RFID worden ze opgevolgd gedurende hun volledige levenscyclus. Alarmmeldingen worden via gsm of e-mail verstuurd naar de productieverantwoordelijke. 
Industriële automatisering behandelt PLC-sturingen en ook de nieuwe technologie wordt zowel in theorie als in de praktijk bestudeerd. 

 
Studiepunten
  60
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

De industrieel ingenieur neemt de plaats in tussen de opdrachtgevers (directeur, hoger kader) en de uitvoerders (ploegbazen, werfleiders, arbeiders).
In tegenstelling tot de burgerlijk ingenieur is de industrieel ingenieur vaak van nabij betrokken bij de rechtstreekse uitvoering van het werk.
In de privésector wordt geregeld van de jonge ingenieur verwacht dat hij het gehele productieproces van het bedrijf doorloopt (en aanvankelijk start met louter technische opdrachten) om met kennis van zaken te kunnen doorgroeien naar verantwoordelijke leidinggevende functies. 
De masters in de Industriële wetenschappen werken in uiteenlopende privésectoren, in officiële diensten en in het onderwijs. 
De master in de Industriële wetenschappen: elektromechanica is een breed gevormde ingenieur die zich vooral richt naar de mechanische, elektrische en energetische aspecten van producten en productieprocessen.
Hij stuurt, meet en regelt systemen.
Hij is in staat automatiseringsvraagstukken op het niveau van Computer Integrating Manufacturing (CIM) te analyseren en te structureren.
Via Computer Aided Engineering (CAE) optimaliseert hij producten en werktuigen op vlak van dimensionering en besturing, materiaalkundig design, thermisch gedrag.
Het beroepenveld van deze master is zeer breed.
Hij werkt als ontwerp-, automatiserings- of productie- en onderhoudsingenieur, als technisch coördinator, energiebeheerder, veiligheidsingenieur, technisch-commercieel afgevaardigde, projectmanager in de research-, productie-, ontwerp-, verkoop- en onderhoudsafdeling van diverse sectoren: engineering- en ontwerpbureaus, bedrijven voor productie van verlichtings-, verwarmings- en industriële installaties, machinebouw, kunststofindustrie, metaal-, auto- en vliegtuigindustrie, houtnijverheid.
De afgestudeerden uit de afstudeerrichting Automatisering zijn gespecialiseerd in productieautomatisering en procesbeheersing.
Als proces- en productieverantwoordelijke staan zij in voor de ontwikkeling, de plaatsing, de afstelling, de sturing en het onderhoud van geautomatiseerde industriële installaties.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Vervolgopleidingen
 
Na een masteropleiding kan je, binnen het hoger onderwijs, verder studeren in:
een master-na-master
 
Binnen dit studiegebied worden deze Ma-na-Ma's georganiseerd:  
  Enterprise Architecture (E)  
  Welding engineering  
  Er zijn waarschijnlijk andere Ma-na-Ma's waarin je mag starten. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ma-na-Ma.  
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een bachelor-na-bachelor
  Verder studeren kan ook in een Ba-na-Na. De toelatingsvoorwaarden kunnen verschillen per opleiding.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen. Sommige studenten komen in aanmerking voor een doctoraat.
 
 
Instellingen
Universiteit Gent, Campus Kortrijk (25D)
    Graaf Karel de Goedelaan 5
8500 Kortrijk
Universiteit Gent, Campus Gent (4)
    Sint-Pietersnieuwstraat 33
9000 Gent
 
Gegevens bijgewerkt tot 05-12-2017

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.