Maak kennis met opleidingen en beroepen

Als laatstejaars secundair onderwijs kan je op een studie-informatiedag (SID-in) kennismaken met een brede waaier aan studie- en beroepsmogelijkheden. De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) en het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming organiseren de SID-ins in de 5 Vlaamse provincies.

Wat kan je waar studeren?

De verschillende hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen geven informatie over hun opleidingen en andere studiemogelijkheden. Dat helpt je bij je studie- of beroepskeuze. Ook op onderwijskiezer staat alle info over het hoger onderwijs.

Beroepen en arbeidsmarkt

In alle provincies krijg je op de SID-in ook informatie over een aantal beroepssectoren. Je kan er terecht met vragen over wat beroepen inhouden, over mogelijke tewerkstelling en over verdere opleiding in bedrijven en organisaties. Aan een stand van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) krijg je inzicht in de arbeidsmarkt en verneem je wat je als jonge werkzoekende te doen staat. De beroepeninformatie is interessant als je meteen wil werken na het secundair onderwijs, maar ook als je verder studeert. Zeker in tijden van crisis is het handig om te weten welke opleiding het beste voorbereidt op een bepaald beroep, waar de jobkansen liggen en in welke beroepssectoren je terechtkan met een bepaald diploma.

Naar de SID-in met je school, ouders of vrienden

Tijdens de week kan je de beurs met je klas bezoeken. Kom je graag eens langs met je ouders, met vrienden of liever alleen? Op zaterdag kan je een vrij bezoek brengen aan de SID-ins.

Brochure 'Wat na het secundair onderwijs?'