Technoloog medische beeldvorming (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen

 

Wat is, wat doet een Technoloog medische beeldvorming?

Je bedient de nieuwste apparatuur voor medische beeldvorming (radiografie, radiotherapie, mammografie, computertomografie, magnetische resonantie, echografie, echo-doppler onderzoeken, angiografie, ...).
Je doet dit op geneeskundig voorschrift en onder toezicht van de arts/radioloog.
Bij complexe onderzoeken staat de arts/radioloog je bij, andere onderzoeken voer je zelfstandig uit.
Je informeert de patiënten over het onderzoek of de behandeling, installeert hem/haar en houdt de reacties van de patiënt nauwgezet in het oog. Je controleert de beelden en maakt die over aan de arts.
Soms vertaal je de resultaten naar de patiënten toe.

Als afstuderende technoloog medische beeldvorming krijg je een diploma, uitgereikt door de hogeschool (Ministerie van Onderwijs = regionaal). Het diploma geeft aan dat je geslaagd bent als professionele bachelor in de medische beeldvorming. Als beginnend beroepsbeoefenaar mag je met fierheid de beroepstitel 'Technoloog medische beeldvorming' dragen (= federaal).

Met je Vlaams bachelordiploma vraag je de erkenning aan bij de Federale overheidsdienst Volksgezondheid. De erkenning biedt je een wettelijk kader dat je beroep beschermt, helpt de werkgever duidelijkheid te scheppen omtrent je statuut en geeft de patiënten de garantie van een kwaliteitsvolle, professionele dienstverlening. De erkenning gebeurt op basis van je diploma. 



Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

           

Beroepssector