Medewerker in een grootkeuken (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen

Wat is, wat doet een medewerker in een grootkeuken?

Je helpt bij het klaarmaken en opdienen van gerechten en drank, het dekken van tafels en het bedienen en afruimen.
Als zaalhulp sta je in voor het onderhoud van meubelen en zaalmateriaal.
Je helpt bij de opstelling van tafels en stoelen. Je plooit servetten, dekt de tafels, legt het brood en de boter klaar.
Je versiert de zaal en de tafels.
Je helpt drank, nagerechten, koffie en toebehoren klaarzetten.
Je helpt bij de bediening: je ruimt af, je houdt de tafels en hun omgeving netjes.
Je zet de tafel klaar voor de volgende maaltijd. Je helpt feesten, banketten en buffetten voorbereiden.
Je bent verantwoordelijk voor het werk dat de chef de partie of de kok je toevertrouwt.
Je bergt het bedieningsmateriaal op en rangschikt het.
Je bewaakt de orde en netheid in de zaal. Je verwijdert volle vuilniszakken en plaatst er nieuwe.
Je verzamelt en rangschikt het leeggoed.
Als keukenhulp maak je groenten en fruit schoon, je schilt, snijdt en kookt ze. 
Je bereidt garnituren, koude sausen, soepen, voorgerechten, nagerechten, salades e.d.
Je bakt en versnijdt.
Je helpt de afdelingsverantwoordelijke of chef met de bereidingen volgens hun instructies.
Je zorgt voor de hygiënische bewaring van voedingsmiddelen. Je maakt werkinstrumenten en werkplaatsen schoon.
Je zorgt voor orde en netheid in de keuken.
Onder leiding van de chef bestel, ontvang en controleer je goederen.

 

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Medewerker in een grootkeuken te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

7e Specialisatiejaar BSO



DBSO

Grootkeukenkok (modulair)


Leertijd






BuSO - OV4

Grootkeuken en catering - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Grootkeuken en catering duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Secundair volwassenenonderwijs




VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector



 

Wil je meer weten?



Interessante links


VDAB - Beroepenfilm: Medewerker keuken

 

Medewerker in een grootkeuken (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen

Wat is, wat doet een Medewerker in een grootkeuken?

Je helpt bij het klaarmaken en opdienen van gerechten en drank, het dekken van tafels en het bedienen en afruimen.
Als zaalhulp sta je in voor het onderhoud van meubelen en zaalmateriaal.
Je helpt bij de opstelling van tafels en stoelen. Je plooit servetten, dekt de tafels, legt het brood en de boter klaar.
Je versiert de zaal en de tafels.
Je helpt drank, nagerechten, koffie en toebehoren klaarzetten.
Je helpt bij de bediening: je ruimt af, je houdt de tafels en hun omgeving netjes.
Je zet de tafel klaar voor de volgende maaltijd. Je helpt feesten, banketten en buffetten voorbereiden.
Je bent verantwoordelijk voor het werk dat de chef de partie of de kok je toevertrouwt.
Je bergt het bedieningsmateriaal op en rangschikt het.
Je bewaakt de orde en netheid in de zaal. Je verwijdert volle vuilniszakken en plaatst er nieuwe.
Je verzamelt en rangschikt het leeggoed.
Als keukenhulp maak je groenten en fruit schoon, je schilt, snijdt en kookt ze. 
Je bereidt garnituren, koude sausen, soepen, voorgerechten, nagerechten, salades e.d.
Je bakt en versnijdt.
Je helpt de afdelingsverantwoordelijke of chef met de bereidingen volgens hun instructies.
Je zorgt voor de hygiënische bewaring van voedingsmiddelen. Je maakt werkinstrumenten en werkplaatsen schoon.
Je zorgt voor orde en netheid in de keuken.
Onder leiding van de chef bestel, ontvang en controleer je goederen.


Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?

Hulpkok grootkeuken

 

Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Medewerker in een grootkeuken te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

7e Specialisatiejaar BSO



DBSO

Grootkeukenkok (modulair)


Leertijd






BuSO - OV4

Grootkeuken en catering - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Grootkeuken en catering duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Secundair volwassenenonderwijs




VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector



 

Wil je meer weten?



Interessante links


VDAB - Beroepenfilm: Medewerker keuken